Aloë Vera – een kleine plant met grote effecten

Aloë Vera heeft een groot aantal heilzame eigenschappen en daarom kan deze plant gebruikt worden voor veel verschillende aandoeningen en huidproblemen. Hij kan ook preventief gebruikt worden om balans te creëren in de maag en de rest van het lichaam. Men gebruikt deze kennis al duizenden jaren en gelukkig benutten we die vandaag de dag nog steeds. Aloë Vera is geen medicijn, maar een puur natuurlijk middel met een groot aantal geweldige eigenschappen. Er zijn niet veel andere planten, die over zoveel verschillende soorten eigenschappen beschikken. In de jaren ’60 begon men methodes te ontwikkelen om de gunstige eigenschappen van Aloë Vera in de cosmetische en de farmaceutische industrie te benutten en sindsdien is de markt voortdurend blijven groeien. Nu gebruikt men Aloë Vera niet alleen voor uitwendig gebruik in huidverzorgingsproducten, maar kun je Aloë Vera ook kopen voor inwendig gebruik in de vorm van sapjes, drinks en voedingssupplementen.

Er zijn heel veel soorten Aloë Vera, het enige soort met al deze gezonde eigenschappen is de Aloë Vera Barbadensis Miller dit is ook het enige Aloë Vera soort wat kwekerij Joy Plant kweekt !

Waar is Aloë Vera goed voor?

De lijst met positieve eigenschappen van Aloë Vera is erg lang. We hebben het dus echt over een kleine plant met grote effecten. We noemen hier een aantal dingen, waarbij je Aloë Vera kunt gebruiken om te herstellen, voorkomen of verlichten. Deze eigenschappen zijn opgesplitst in 2 categorieën: inwendig en uitwendig gebruik.

Eigenschappen voor inwendig gebruik:

 1. Aloë Vera geeft een vitamine boost, omdat het een groot aantal vitamines bevat; onder andere vitamine A, C en E, verschillende vitaminen B, foliumzuur en mineralen zoals calcium, ijzer, zink en magnesium.
 2. Aloë Vera zit vol met aminozuren, onder andere de acht belangrijkste voor jouw lichaam. Daarnaast bevat het een aantal vetzuren, die bijdragen aan een verminderd risico op allergie, die helpen tegen spijsverteringsproblemen en die het vetgehalte in je bloed verlagen.
 3. Aloë Vera helpt het lichaam om ziektes en stress te weerstaan, omdat het een zogenoemde adaptogene plant is. Dat houdt in, dat hij zich aanpast en de balans in jouw lichaam normaliseert. Daardoor wordt het immuunsysteem versterkt en ontstaat een rustgevend en energiebevorderend effect.
 4. Aloë Vera absorbeert gifstoffen, wanneer het zich door het spijsverteringsstelsel beweegt. Daardoor werkt het ontgiftend, doordat het afvalstoffen en gifstoffen uit jouw lichaam verwijdert.
 5. Aloë Vera is een basische plant, die jou kan helpen om het zuur-base-evenwicht in jouw lichaam in balans te brengen.
 6. Aloë Vera kan helpen om ontstekingen in het lichaam te verminderen.

Eigenschappen voor uitwendig gebruik:

 1. Aloë Vera werkt genezend voor de huid en is daardoor effectief tegen brandwonden, insectenbeten en schaafwonden, maar werkt ook effectief tegen psoriasis, eczeem en andere huidaandoeningen. Aloë Vera werkt verzachtend, pijn verlichtend en jeuk verminderend voor de huid.
 2. Aloë Vera heeft een antibacteriële werking en staat er bovendien om bekend dat je het kunt gebruiken bij schimmel.
 3. Aloë Vera kan de hoofdhuid stabiliseren en roos en een vette hoofdhuid.
 4. Niet alle natuurlijke middelen ruiken en smaken even goed. Maar Aloë Vera heeft een lekkere, zachte geur, smaakt goed en prettig.

Hoe maak je de Aloë Vera schoon?

1. Snij het blad van de plant, doe dit zo dicht mogelijk tegen de stam van de Aloë Vera.
2. Snij het blad in kleinere stukken van ± 10 cm lang. Snij er de gekartelde randen af.
3. Leg de stukken in een kom en overgiet met koud water. Laat ± 20 min. trekken (zo verwijder je makkelijker het gele sap, dat bitter smaakt en een laxerend effect heeft). Haal de stukken uit de kom en droog goed af.
4. Snij de groene schil van de doorzichtige, geleiachtige binnenkant. Spoel eventuele resten van het gele sap weg.

Hoe pas je de Aloë Vera toe?

In de keuken:
 • De groene bittere schil kan gebruikt worden en in kleine stukjes gesneden in salades om deze een stevige gezonde “bite” te geven.
 • De gel kan in heel veel smoothies als gezonde toevoeging gebruikt worden. Er zijn heel veel smoothie recepten te vinden en door de licht bittere maar verder neutrale smaak van de aloë Vera gel kan je zeker 10% van elke smoothie vervangen door Aloë Vera gel. Zo kan je elke smoothie verrijken met alle gezonde eigenschappen uit de Aloë Vera.
Op de huid en in de haren:
 • Gebruik de gel om rustgevende ijsklontjes voor je huid te maken: stop de Aloë vera in een ijsklontjesvorm en laat het bevriezen in de vriezer. Een koud Aloë vera-klontje kan rustgevend werken voor je huid als deze verbrand of geïrriteerd is. Voor 400 à 500 ml: mix de gelei van 1/4 blad Aloë Vera in een blender. Voeg 2 eetlepels plantaardige olie toe (bv. olijfolie). Mix het nog even goed en bewaar maximaal 2 maanden in een afgesloten pot in de koelkast.
 • Gebruik het als conditioner: wrijf na het wassen in je haar en laat enkele minuten intrekken. Spoel daarna grondig af met water.
 • Gebruik Aloë vera-gel als hydraterende scrub: mix de gel met wat bruine suiker en scrub er je huid mee. Daardoor verwijder je de dode cellen en hydrateer je tegelijk je huid.
 • Gebruik Aloë vera-gel om een slechte adem tegen te gaan: Aloë vera kan je helpen van je slechte adem af te komen. Vul een kwart van een kopje met Aloë vera en de rest met water. Spoel dit door je mond voor een frisse adem.
 • Gebruik het als gezichtscrème: Aloë vera werkt antibacterieel én hydraterend voor je huid.
 • Gebruik Aloë vera-gel als een make-upremover: veel make-upremovers bevatten stofjes die slecht zijn voor je huid. Wanneer je een beetje Aloë vera op een watje dept en daarmee je make-up verwijdert is dat beter voor je huid.

 

Aloë Vera barbadensis Miller is een van 's werelds oudste bekende geneeskrachtige planten. Oude Griekse artsen gebruikten de plant in hun remedies, terwijl de oude Egyptenaren niet alleen op Aloë Vera vertrouwden vanwege de geneeskrachtige eigenschappen, maar ook als 'levenselixer', bij de huidverzorging en bij het balsemen van de lichamen van farao's.

 

LET OP:

 • Product afgeraden voor zwangere vrouwen, kinderen onder de 12 jaar en diabetespatiënten.
 • Overmatig gebruik kan een laxerend effect veroorzaken.
 • De sappen uit de Aloë Vera kunnen moeilijk verwijderbare vlekken in textiel veroorzaken.
 • voor inwendig gebruik worden kant en klare producten aangeraden.
 • consumeren van onze aloë vera is op eigen risico.

Joy Plant, innovatief door vernieuwing